Press "Enter" to skip to content

Hünnap Meyvesi; Genel Bilgiler, Bileşimi ve Sağlığa Faydaları

Hünnap meyvesi, yaklaşık 4000 yıllık bir tarihe sahiptir. Literatürdeki adı Zizyphus jujuba Mill.’dir. Hünnap’ın halk arasında bilinen diğer adları “Çin hurması” ve “kırmızı hurma’dır.  Çin’de ise “hayat meyvesi” ve “ölümsüzlük meyvesi” olarak bilinmektedir. Rhamnaceae (cehrigiller) familyasına ait olduğu bilinen hünnap, genellikle tropikal ve subtropikal iklimlerde yaygın olarak yetişebilen ılıman iklim bitkisidir. Anavatanı başta Çin olmak üzere Doğu Asya’dır. Hünnap ağacı 8 ila 10 metreye kadar…

Süt; Tanımı, Bileşimi ve Besleyiciliği (Detaylı Anlatım)

Süt, dişi memelilerin yeni doğan yavrularını beslemek için salgıladıkları porselen beyazı renkte, kendine has kokusu ve tadı olan sıvıdır. Doğum sonrasında salgılanmaya başlar ve başta tür ve cins olmak üzere farklı parametrelere bağlı olarak değişen miktarlarda ve sürede salgılanmaya devam eder. Gıda uzmanları için sütü tanımlamak gerekirse süt, yağ fazının emülsiyon halinde, proteinlerin koloidal dispersiyon halinde, laktoz ve minerallerin ise gerçek çözelti halinde bulunduğu polidispers…

Karamuk Meyvesi; Özellikleri ve Sağlığa Faydaları

Karamuk, Berberis cinsi Dünya’da kuzey ılıman bölgelerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğu bölgesi, orta ve güney Avrupa’nın birçok bölgesi ve Pakistan’ın kuzey bölgesi de dahil olmak üzere Güney Asya’da yayılış gösteren çalı formunda bir bitkidir. Bununla birlikle Dünya üzerinde yaklaşık 500 farklı türü bulunduğu bildirilmektedir.  Bu cinsin Türkiye genelinde dört türü doğal olarak bulunmakta olup bunlar Berberis vulgaris, Berberis integerrima, Berberis crataegina, Berberis cretica olarak bildirilmektedir.…

Kızamık Meyvesi (Berberis vulgaris) Özellikleri ve Sağlığa Faydaları

Berberidaceae familyasına ait olan Kızamık (Berberis vulgaris) 1-3 m boylarında bodur ve çalı formunda bir bitkidir ve Dünyada bulunduğu 5-6 ülkeden biri Türkiye’dir. Son yıllarda birçok hastalığın meydana geldikten sonra tedavi edilmesinden ziyade hastalıklara yakalanmamak amaçlı uygulamalar öne çıkmaktadır. Bunu başarmanın yollarından biri de hastalıklara karşı vücudun direncini artıran, hastalıklara sebep olan etkenleri minimize eden ya da tamamen ortadan kaldıran besin maddelerinin/bileşenlerinin vücuda alınmasıdır. Bu…

Kara Kuşburnu (Koyun Gözü); Özellikleri ve Faydaları

Kara Kuşburnu, Rosa familyasına ait sağlık açısından son derece faydalı yabani bir meyvedir. Rengi mor-siyah olup, bildiğimiz sivrimsi oval kuşburnuya nazaran tombuldur. Kuşburnu, insan sağlığı için elzem olan doğal antioksidanlar, mineraller, C vitamini gibi birçok bileşeni fazlasıyla içermektedir. Örneğin, 100 gram kuşburnu ile bir sandık portakalın aynı değerde C vitamini içeriğine sahip olduğu bildirilmektedir. Bundan dolayı kuşburnu meyvesi, birtakım hastalıklara karşı önleyici bir besin kaynağı…

Yabani (Ekşi) Elma (Malus sylvestris); Özellikleri ve Faydaları

Yabani (ekşi) elma genellikle dağ yamaçlarında ve kırsal arazilerde kendiliğinden ve doğal olarak yetişen bir elma çeşididir. Yabani elma, ortalama 3 cm çapında, beyaz etli, güzel kokulu ve aromalı, sarı veya kırmızı renkli bir meyve olup yetiştiği yörelerde genellikle çaya katılmak sureti ile (limon yerine) tüketilen bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Rosaceae familyasından Malus communis L. cinsine ait olan elmalar genel olarak; % 85 su,…

Kolostrum (Ağız Sütü); Bileşimi, Özellikleri ve Faydaları

Kolostrum (ağız sütü), memelilerin doğumun akabinde ilk 24-48 saat boyunca meme bezlerinden salgıladığı sarımsı renkte, tuzlu tatta, koyu kıvamlı ve sütten oldukça farklı tat ve kokudaki sıvıdır. Kolostrumun bileşimi, normal süte oranla oldukça farklıdır ve sütten farklı olarak, yavrunun sağlığı açısından son derece faydalı olan birçok molekülü yapısında barındırmaktadır. Kolostrum sadece protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller gibi besinlerin kaynağı değil, aynı zamanda vücudun bağışıklık…

Tereyağı; Özellikleri, Faydaları ve Tarihçesi

Tarihte ilk bulgularına M.Ö. 8000’lerde rastlanılan tereyağı, günümüze dek insan beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. %80’den fazla süt yağı ihtiva eden tereyağının kendine has aroması, beslenmede bir lezzet unsuru olmuş; tüketimde tercih edilmesini sağlamıştır. Her ne kadar 20. yüzyılda tereyağı üzerine sağlıksız olduğu yönünde birçok fikir ortaya atıldıysa da –ki itibarı 21. yüzyılda iade edilmiştir-, yağ asidi profilinin muazzam oluşu, vitamin ve mineral…