Süt, dişi memelilerin yeni doğan yavrularını beslemek için salgıladıkları porselen beyazı renkte, kendine has kokusu ve tadı olan sıvıdır. Doğum sonrasında salgılanmaya başlar ve başta tür ve cins olmak üzere farklı parametrelere bağlı olarak değişen miktarlarda ve sürede salgılanmaya devam eder. Gıda uzmanları için sütü tanımlamak gerekirse süt, yağ fazının emülsiyon halinde, proteinlerin koloidal dispersiyon halinde, laktoz ve minerallerin ise gerçek çözelti halinde bulunduğu polidispers…
Kolostrum (ağız sütü), memelilerin doğumun akabinde ilk 24-48 saat boyunca meme bezlerinden salgıladığı sarımsı renkte, tuzlu tatta, koyu kıvamlı ve sütten oldukça farklı tat ve kokudaki sıvıdır. Kolostrumun bileşimi, normal süte oranla oldukça farklıdır ve sütten farklı olarak, yavrunun sağlığı açısından son derece faydalı olan birçok molekülü yapısında barındırmaktadır. Kolostrum sadece protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller gibi besinlerin kaynağı değil, aynı zamanda vücudun bağışıklık…
Tarihte ilk bulgularına M.Ö. 8000’lerde rastlanılan tereyağı, günümüze dek insan beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. %80’den fazla süt yağı ihtiva eden tereyağının kendine has aroması, beslenmede bir lezzet unsuru olmuş; tüketimde tercih edilmesini sağlamıştır. Her ne kadar 20. yüzyılda tereyağı üzerine sağlıksız olduğu yönünde birçok fikir ortaya atıldıysa da –ki itibarı 21. yüzyılda iade edilmiştir-, yağ asidi profilinin muazzam oluşu, vitamin ve mineral…