Press "Enter" to skip to content

Gıda ve Beslenmede Yenilikçi Yaklaşımlar

İnsanoğlunun beslenme ve gıda anlayışında tarih boyunca üç önemli kırılma anı mevcuttur. İlki ateşin keşfidir ki, insanoğluna yiyeceklerini ateşte pişirme imkanı tanımıştır ve o zaman için önemli bir devrimdir. İkincisi, Neolitik Dönem’de tarımın keşfidir. Tarım ile insanoğlu tüketebileceğinden daha fazla miktarda gıda üretebilme kabiliyetine sahip olmuştur. Böylelikle, göreceli olarak gıdayı temin etme konusunda bir nebze olsun rahatlığa erişmiştir. Sanayi Devrimi ise üçüncü önemli kırılma anıdır.…

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)’a Genel Bakış

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, esas itibari ile “insanoğlunun yaklaşık 150 yıllık genetik çalışmalarının kazandırmış olduğu en önemli kabiliyetin ürünleridir” denilse, mübalağa edilmiş olmaz. Canlıların sahip oldukları karakteristik özelliklerin, onların genlerinde kodlandığını Gregor Mendel (1822-1884)‘in çalışmalarıyla birlikte yaklaşık 150 yıl önce keşfetmeye başladık.  Bununla birlikte insanoğlu, karakterin atadan oğula geçtiğini çok uzun bir zamandır biliyor ve bunu uyguluyordu. Örneğin tarımda, köpek veya at yetiştiriciliğinde damızlık kullanımı, 10…

Besin Mayası (Nutritional Yeast); Bileşimi, Özellikleri ve Faydaları

Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen besin mayaları, esasen ekmek ve bira mayası olarak da kullanılan Saccharomyces cerevisiae türü mayaların çoğaltılıp, durultulup, kurutulduktan sonra da ısıl işlemle inaktif hale getirmesi ile üretilen yeni nesil ticari ürünlerdir. Yani ürün, tamamıyla maya hücrelerinin kurutulmuş halidir. Bu tür mayalar, B grubu vitaminleri çok yüksek miktarda üretebilme kabiliyetine sahiptir. Besin mayaları, ticari ürün olarak dünya genelinde “nutritional yeast” veya…

Anksiyetede Beslenme Tavsiyeleri

Anksiyete, kısaca kaygı bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kaygı, gayet doğal ve olması gereken bir duygu iken kaygının aşırısı olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Kaygı bozukluğunun görülme sıklığı gelişmiş ülkelerde nüfusun %13,6 ile %28,8 arasındadır. Her ne kadar altında yatan nedenler tam olarak anlaşılamasa da farklı türlerinin olduğu bilinmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalarda vücutta D vitamini, B grubu vitaminler ve magnezyum eksikliğinin anksiyeteye neden olabileceği bildirilmiştir. Bununla birlikte, kafeinin anksiyeteyi…

Kolesterol hakkında 10 soruya 10 net cevap

Nedir, Ne değildir, Sağlık için önemi, Doğrular ve doğru bilinen yanlışlar… Kolesterol hakkında merak edilen sorular ve cevaplar; 1. Kolesterol nedir? Lipid sınıfında bir moleküldür. Bitkisel gıdalarda bulunmaz, yalnızca hayvansal gıdalarda değişen miktarlarda bulunabilir. Ayrıca insan vücudunda da günde 1 ile 4 gram arasında kolesterol üretilmektedir. 2. Vücut için tamamen zararlı bir bileşik midir? Hayır. Bilakis, vücutta çok önemli işlevleri bulunmaktadır. Kolesterol yağların sindiriminde görev…

Açık süt mü, Pastörize süt mü, yoksa UHT süt mü?

Tüketicinin içme sütü tercihinde 3 farklı seçenek mevcut; açık (çiğ) süt, pastörize süt ve UHT süt. Birden fazla seçeneğin bulunduğu yerde kıyas yapmak ve en iyisini seçmek oldukça doğal bir davranıştır. Ancak kıyas yaparken doğru verilere sahip olmak son derece önemlidir. Açık süt – ambalajlı süt kıyasında oldukça yanlış ve hatalı veriler bulunmakta; uzman olduğunu belirten kimi kişiler tarafından yanlış algı ve yönlendirmelerin yapıldığı görülmektedir.…

Market Yoğurtları Hakkında 7 Soruya Uzmanından 7 Net Cevap

Süt ve süt ürünlerinde uzman bir gıda bilimci olarak, market yoğurdu hakkında çokça merak edilen ve üzerinde çok fazla bilgi kirliliği bulunan soruları sizler için cevaplandırdım; 1. Market yoğurtları kanserojen mi? Hayır. Bir gıdanın kansere sebebiyet verebilmesi için gıdanın kanserojen bir madde içermesi ya da işleme esnasında kanserojen bir madde oluşması gerekir. Endüstriyel yoğurt üretiminde, ne hammaddesi olan çiğ sütte kanserojen bir madde [1] bulunur,…

Kolajen; Vücuttaki işlevleri ve Beslenme tavsiyeleri

Kolajen vücutta bulunan önemli bir protein türüdür ve vücut tarafından üretilebilmektedir. Vücudumuzun toplam protein içeriğinin % 25-35’ini oluşturan, insanlarda ve diğer memelilerde bulunan en yaygın proteindir. Bilinen 28 türü vardır ve tip I kolajen, insan vücudundaki toplamın %90’ını oluşturmaktadır. Fibroblastlar, en yaygın kolajen üreten hücrelerdir. Esas olarak glisin, prolin ve hidroksiprolin amino asitlerinden oluşur. Bu amino asitler, kolajenin karakteristik üçlü sarmal yapısını oluşturan üç iplikçik…

Likopen; Sağlığa faydaları ve Zengin gıdalar

Likopen, bazı bitkisel gıdalarda bulunan; domates, karpuz ve pembe greyfurt gibi kırmızı ve pembe meyvelere karakteristik rengini veren renk pigmentidir. Likopen, sağlık açısından son derece faydalı bir moleküldür. Likopenin sağlığa faydaları; 1.Bazı kanser türlerine karşı koruyabilir Birçok çalışma, likopenin tümör büyümesini sınırlayarak meme ve prostat kanserlerinin büyümesini yavaşlatabileceğini göstermektedir. Haftada en az iki porsiyon likopen açısından zengin domates sosu tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılığı,…

Copyright ©2021-2024 gidavesaglik.net. All rights reserved. Our contents are for informational purposes only. The contents on our website cannot be used for diagnosis or treatment. "Gıda ve Sağlık" means "Food and Health" in Turkish. Terms of Use | Privacy Policy